Смесь
Unknown
жидкость
муку
Другой
vriendschapsdesem
С 1990
Ik kreeg hem een 30 jaar geleden van een Brugse vriend (hij kreeg hem ook ooit). Ik bakte al enkele jaren gistdeeg en wou zuurdesem proberen en ben niet meer opgehouden.
Характеристики
Zeer gemakkelijk, vraagt niet veel werk of aandacht. Het deeg rijst de eerste keer traag tot zeer traag, maar geduld... lukt altijd, desnoods pas na 24-36 uren (bij koud weer). Wanneer het deeg de 2de keer rijst in het bakblik gaat het vlugger (3-6 uren) en het volume verdubbelt. Na bakken is het brood vrij vast en smaakt helemaal niet zuur.
Вкус и аромат
Рецептура
Ингредиенты для стартера
Ингредиенты для обновления
1
Omroeren tot homogeen mengsel, afgieten met behoud van ongeveer 1 cm.
Toevoegen 2 koffielepels bloem, 2 koffielepels rietsuiker en 1 koffielepel zout.
Omroeren tot homogeen mengel.
Weckpot sluiten en wegzetten bij kamertemperatuur tot volgende keer (gemakkelijk 1 week, maar kan ook wat langer).
Метод работы
1
Het is een vloeistof en geen echt 'deeg' dat ik +-30 jaar gebruik. Het bestaat uit 750 ml water, 2 koffielepels bloem, 2 koffielepels rietsuiker en 1 koffielepel zout.
Een brood weegt voor het bakken ongeveer 1700 gr.
Ongelofelijk gemakkelijk.
2
Werkwijze:
Bij het maken van brood roer ik het mengels eerst om met een vork - het begint wat te schuimen en ruikt wat naar appelsap.
Ik laat 1 cm in de pot om opnieuw een desem te hebben - voeg de ingrediënten toe, roer goed om en sluit de pot opnieuw tot volgende bereiding (minstens 4 dagen later, maar kan gerust tot 8-10 dagen) De pot wordt bij 20° bewaard. Dus niet dagelijks voeden nodig.
3
Bij de vloeistof voeg ik mijn bloem bij (mengsel naar believen) en kneed in een plastic teil tot een elastisch deeg dat ik dan opbol (ik doe er geen vetstof noch zout bij, wel eventueel kruiden, rozijn, noten,... naar smaak). De hoeveelheid bloem weeg ik niet af... op gevoel.
Dan afdekken en laten rijzen (winter: 24 uren, zomer 12 uren).
Daarna opbollen en bakken 180° 50 minuten.
Result
Ik bak (tot nu toe) enkel brood met het desem. Foto 1 traditioneel (volkoren bloem) Foto 2 met kurkuma, curry en chili